Sve što niste znali o paralizi sna

Sve što niste znali o paralizi sna

Paraliza sna predstavlja osećaj svesti, ali nesposobnosti za kretanje. Tokom paralize sna, često se dešava da osećamo nečije prisustvo, ali ne možemo da pričamo niti da se pomeramo nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

 


 

KADA I KOME SE JAVLJA PARALIZA SNA?

Javlja se kada se osoba nađe između faze budnosti i sna. Ovu pojavu prati totalna paraliza tela, dok su samo oči najčešće pokretne. Uglavnom se javlja u tinejdžerskim godinama, ali je mogu imati i žene i muškarci u bilo kom uzrastu. Paraliza sna obično se javlja u dva slučaja:

 

1) hipnagogijska ili predormitalna paraliza sna – javlja se dok pokušavamo da zaspimo. U tom slučaju, dok pokušavamo da zaspimo, telo se polako opušta. Tada postajemo manje svesni, pa promene ne primećujemo. Međutim, ako ostanemo svesni dok ne zaspimo, možda ćemo primetiti da ne možemo da se pomeramo ili govorimo.

2) hipnopomična ili postdormitalna paraliza sna – javlja se dok se budimo. U ovom slučaju naši mišići su isključeni tokom REM faze spavanja, a ukoliko se probudimo pre završetka ove faze primetićemo da ne možemo da se pomeramo ili govorimo.

 

 

GLAVNI SIMPTOMI PARALIZE SNA:

1) halucinacije:
– vizuelne (senke, ljudski ili životinjski oblici u sobi),
– slušne (glasovi, zvuk koraka) ili
– taktilne (osećaj pritiska na grudima i gušenja)

2) noćne more

 

 

FAKTORI KOJI DOVODE DO PARALIZE SNA

1) spavanje na leđima – ovaj faktor je najdominantniji za pojavu paralize sna zbog većeg pritiska na grudima;

2) loš san – često osobe koje doživljavaju paralizu sna odstupaju od uobičajenog ritma spavanja, kao što je prekomeran rad u različitim smenama na poslu;

3) genetika – ovaj fenomen je nasledan;

4) mentalno zdravlje – mnoga istraživanja ukazuju da osobe koje su u nekom periodu života imale određene traume i teskobe, podložnije su riziku od ove pojave.

5) zloupotreba određenih supstanci;

6) upotreba određenih lekova

 

 

PREVENCIJA I LEČENJE PARALIZE SNA

Ne postoji određeni način lečenja paralize sna. Međutim, potrebno je smanjiti stres neposredno pre spavanja, napraviti dobar raspored spavanja i promeniti položaj ukoliko spavate na leđima.

 

 

Paraliza sna je fenomen koji mnogi dožive jedanput u svom životu i više se nikada ne pojavi. Stanje nije opasno i prolazi samo od sebe, a osim neugodnog i uznemirujućeg osećaja ne ostavlja druge posledice. Ukoliko često doživljavate paralizu sna i ona negativno utiče na vaše spavanje, posetite svog lekara.

 

 

TEKST: MARIJA VIDOJEVIĆ

Marija Vidojević je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da piše u slobodno vreme, a najviše je zanimaju sport i psihologija. Obožava muziku, poeziju i putovanja, a večita inspiracija joj je ljubav.