PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Rukavice kao modni detalj

Rukavice danas nose muškarci, ali i žene u raznim prilikama. Osim što su atraktivan modni detalj, epidemija nam je pokazala da nas mogu sačuvati i od zaraznih bolesti ili barem ublažiti njihov štetan uticaj na naš najveći organ – kožu.

 


LIČNI PEČAT

Osim osnovne funkcije da nam sačuvaju kožu od spoljašnjih negativnih uticaja, rukavice u sebi nose notu kojom možemo dati lični pečat svom izgledu. Najpoznatiji model je sa pet prstiju, ali može biti i sa dva. Mogu biti štrikane, heklane ili šivene. Prave se od različitih materijala: konca, svile, tila ili satena. Dužina varira od kratkih, koje mogu biti samo do članka ruke, zatim duže do lakta ili skroz dugačke koje pokrivaju ruku skoro do ramena.

 

 

RUKAVICE U KOMBINACIJI SA NAKITOM

Preko rukavica može da se nosi nakit. Narukvica bi trebalo da bude iznad, a prsten i sat ispod rukavice. Rukavice, cipele i tašna bi trebalo da su u odgovarajućoj boji. One na taj način ukrašavaju ili upotpunjuju odevnu kombinaciju u zavisnosti od toga za koju priliku se nose (poslovni prijem ili venčanje).

 

 

ŠTA BONTON NALAŽE

Mogu da budu sa otvorenim ili zatvorenim prstima. Dugački modeli se nose sa haljinama kratkih rukava, a kratki se lako kombinuju sa klasičnim pantalonama ili farmerkama. Posebno su efektne uz haljine bez rukava. Bonton nalaže da dame ne skidaju rukavice prilikom pozdravljanja, a džentlmen bi trebalo da skine bar sa one ruke kojom se pozdravlja.

 

 

LEGENDA O BOGINJI VENERI

Damske rukavice mogu biti ukrašene različitim detaljima. Najzapaženiji detalji su cirkoni, kristali, krzno ili perje. Legenda kaže da su prve rukavice nastale kao zaštita od trnja nežnih ruku boginje Venere. Ona je trčeći kroz šumu pala i tankim trakama obavila svoje prste i dlanove.

 

 

RUKAVICE GENERACIJAMA UNAZAD

Mnoge generacije pamte Madonine čipkaste rukavice iz spota za pesmu „Material girl“, ali i bele rukavice kralja pop muzike Majkla Đžeksona. Po tome se vidi značaj i neophodnost modnog dodatka kao što su rukavice.

 

 

DRUGA KOŽA

Koje god odaberete, nećete pogrešiti. Zaštitićete ruke, a uz to kao svaka žena koja ima stila izgledaćete moderno, senzualno i autentično. Najbitnije je da vam prijanjaju uz ruke, da se u njima osećate prijatno i toplo, da su im izgled i cena prihvatljivi – baš kao da imate drugu kožu!

 

 

TEKST: KATARINA MATIĆ

Katarina Matić svoje formalno obrazovanje završava diplomom strukovnog farmaceuta, jer voli da pomaže ljudima da zaštite i unaprede najveće nematerijalno bogatstvo na svetu – svoje zdravlje. Na taj način doprinosi da njena zajednica i svet budu lepše i bolje mesto za život. Trudi se da neguje ljubav prema čitanju i pisanju, kako bi što više ljudi saznalo za lekovitost i magičnost pisane reči, pa se na osnovu toga više družilo sa knjigom u ruci, a samim tim, lepo usmeno i pismeno izražavalo, negujući i čuvajući književni bonton, a što je još važnije, upoznajući druge ljude i njihove priče smeštene među koricama, bolje razumeju sebe. Volontira u Biblioteci šabačkoj na Odeljenju za odrasle, uređujući Kutak za biblioterapiju. Zaposlena je u poljoprivrednoj apoteci.

Leave a Reply