Recept za italijanski espresso

Recept za italijanski espresso

Sa njom nam obično počinje dan, uz nju se rađaju  nova prijateljstva i učvršćuju stara. Posle industrije nafte, njena industrija ostvaruje najveći profit u svetu. Kafa je jedna od najpopularnijih namirnica. Jedinstven proizvod kojem se dive ljudi iz celog sveta. U mnogim zemljama se čak smatra tradicionalnim pićem. Poreklo kafe, kako je nastao prvi espresso, kao i recept za savršeni espresso i kako ga poslužiti, pročitajte u daljem tekstu, naravno uz jednu šoljicu dobre kafe.

 

 


 

SVE JE POČELO U ETIOPIJI

Iako mnogi misle da je postojbina kafe Brazil, odnosno Latinska Amerika, istraživanja pokazuju da je ipak sve počelo u Etiopiji. Sasvim slučajnim otkrićem jednog monaha, te male crvene bobice su se proširile po čitavom svetu. Najpre do Srednjeg i Bliskog istoka, zatim do Indije, Turske, a onda i do nas.

 

 

Prva kafana u Srbiji u kojoj se služila kafa, otvorena je u Beogradu 1522.godine. Svi ljubitelji kafe su već tada mogli da uživaju u njenom pitkom ukusu i zanosnom mirisu. I tako je kafa, posle vode, postala najpopularniji napitak rasprostranjen širom zemljine kugle. Podatak koji opravdava to, jeste da se u svetu svakoga dana popije preko 2 milijarde šoljica kafe.

 

 

 

ITALIJANSKI ESPRESSO

Dok jedni umetnici slikaju kafom, drugi ukrašavaju brojne šoljice slikajući samo mlekom. Mešanjem mleka i kafe, Italijani su napravili čitavu filozofiju. Stvorili su kafu koja svojim mirisom mami čula. Espresso ili mala šolja jake kafe, predstavlja najprodavaniji napitak. U kafeterijama, espresso se pravi uz pomoć aparta, a sada ćemo vam pokazati dva načina kako možete napraviti domaći espresso u kućnoj varijanti.

 

 

KUVALO ZA ESPRESSO

Napravite savršen espresso kao iz kafića uz pomoć kuvala. Postupak je jako jednostavan. Sve što treba da uradite, jeste da sameljete pečena zrna kafe u mlinu za kafu. Potom zagrejete vodu do ključanja i naspete je u donji deo kuvala, stavite filter i preko njega kafu koju ste samleli. Zatim stavite kuvalo na ringlu, srednja do visoka temperatura i pustite da kuvalo odradi svoje i da se božanstveni miris sveže  kafe proširi po vašem domu.

 

 

Sipate kafu u šoljicu za espresso, po želji možete dodati mleko ili šećer. Ukoliko ste ljubitelj kombinovanja ukusa i volite da isprobavate, klasičan espresso vam može poslužiti kao odlična baza za različite varijacije ukusa. Na primer, možete dodati više mleka i kašičicu omiljenog sirupa, zatim možete obogatiti ukus sa malo kakaa u prahu ili cimeta, otopljenom belom ili crnom čokoladom, likerom… Takođe, divan ukus se dobija mešanjem espresso kafe, mleka i sladoleda. Ili jednostavno, možete uživati u vašoj maloj šolji jake kafe.

 

 

 

ESPRESSO U DVA KORAKA

Ukoliko ste u žurbi, a potrebna vam je jedna jaka i ukusna kafa da vas razbudi, ovo je idealan recept za vas. Za samo 3 minuta, uživaćete u bogatom ukusu omiljene kafe. Sve što vam je potrebno jeste “Nescafe” espresso kafa i voda. Jednu do dve kašičice kafe prelijete ključalom vodom, dobro promešate i po želji dodate malo mleka i šećera. Ukusnije a jednostavnije ne može biti.

 

 

SERVIRANJE

Italijanski espresso se servira u malim prethodno zagrejanim šoljicama, sa tacnom i malom kašičicom, uz čašu hladne vode. Dobro se slaže i uz kockicu bele čokolade, koja je odličan kontrast bogatom ukusu espresso kafe.

 

 

 

TEKST: TEODORA TOMIĆ

Teodora Tomić završava nemački jezik, voli da fotografiše, kuva, čita i piše. Voli da upoznaje različite kulture. Inspiraciju pronalazi u svemu. Večiti zaljubljenik u umetnost.