PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Munk – Slikar vredan pažnje

Da li ste nekada izašli iz zone komfora i pogledali svet van konjskih amova? Svaka osoba je individua koja umetnost gleda na svoj jedinstven način i sigurni smo da ste čuli za Pikasa — koji je apstraktan ili Van Goga —koji je sam sebi odsekao uvo — ali da li ste čuli za Edvarda Munka? Ako niste, na pravom ste mestu.

 


 

KO JE EDVARD MUNK?

Edvard Munk (1863-1944) je bio norveški slikar — jedan od poznatijih predstavnika ekspresionizma ( iskazivanje značenja emocionalnog iskustva, umesto fizičke stvarnosti ) koji je živeo u siromaštvu i krhkog zdravlja. Tokom života je bio poznat po porocima. Bio je okružen smrću svojih bližnjih, opsesijama, ljubomorom, bolešću i mnogim drugim problemima, koji su doveli do depresije i melanholije.

 

 

Služio se izduženim linijama koje se pritom povijaju, kao i bojama i tonovima koje odaju utisak melanholičnosti. Takvu atmosferu stvorio je na slikama Krik — Teskoba na mostu.

 

 

MONA LIZA NOVOG DOBA

Krik ( Vrisak ) je Munkovo delo, koje je dobilo daleko najviše pažnje na svetskoj umetničkoj sceni. Slika prikazuje bespolnu figuru kako stoji na mostu, nasuprot krvavo-crvenom nebu. Predstavlja današnjeg čoveka koji se bori sa anksioznošću, teskobom i prazninom. Pejzaž koji se vidi u pozadini je Oslofjord gledan sa brda nedaleko od Osla, gde je Munk živeo od svoje pete godine. Inspiraciju za krvavo-crveno nebo, dobio je od vulkanske erupcije koja se desila u Indoneziji, 1883. godine, na drugom kraju sveta. Krik se smatra Mona Lizom novog doba.

 

 

 

ZANIMLJIVOSTI

Evo par zanimljivosti o Edvardu Munku za koje verovatno niste čuli:

Otkinuo je sebi prst u žaru strasti revolverom, zbog svadje sa svojom devojkom.

Izumeo je selfi — Pretpostavlja se da je on prvi koji je okrenuo kameru prema sebi i uslikao se.

Njegov stil slikanja se potpuno promenio od kako se prijavio u sanatorijum zbog glasova koje je čuo.

Delo Krik – sastoji se iz više delova koji su u muzejima i privatnim kolekcijama širom sveta.

Posvećen mu je muzej koji se nalazi u Oslu koji je ukrašen njegovim delima.

 

 

 

TEKST: Katarina Stojiljković

Katarina Stojiljković je student prve godine novinarstva i do sada nije imala prilike da piše tekstove. Završila je srednju Umetničku školu u Nišu, ali joj je umetnost ostala kao hobi. Bavi se i plesom, koji joj je ušao pod kožu, isto koliko i novinarstvo.

Leave a Reply