Gojaznost kao neprijatelj

Gojaznost kao neprijatelj

Ljudi su spremni za promenu preko noći kada je zdravlje u pitanju. Rad na sebi krene tek kada na vrata pokucaju problemi i teški trenuci. Pored niza problema koji čekaju pogodan momenat za rešavanje, gojaznost se najčešće nalazi na vrhu lestvice. Tako se neretko, opravdano ili ne, gojaznost posmatra kao neprijatelj.

 


 

POTPUNI RAD

Skoro uvek se čeka neki razlog za rad na sebi, da li to bio bolan raskid, preveliki višak kilograma, loš komentar, bolovi u telu ili neki gubitak. Međutim, najčešća greška u rešavanju tih teških trenutaka jeste koncentracija na samu tačku problema, zanemarujući ostatak. Ukoliko želimo da iskorenimo problem, moramo raditi u potpunosti na sebi, bez izdvajanja određenog segmenta.

 

 

NE VREDI ČEKATI

Iako ne postoji razlog da čekamo da se nešto dogodi kako bismo bili ispunjeni, izgledali i osećali se dobro, ipak to radimo. Činjenica je da život ume u jednom trenutku da bude med i mleko, a već u sledećem strašna oluja. Ume da podari najlepši poklon, ali i da oduzme puno toga. Može da pohvali i nagradi, ali i da kazni. Zanemarivanje svog tela je kazna koja se može platiti životom, ukoliko se na vreme ne reaguje i ne krene sa radom.

 

 

POSLEDICE BRZOG ŽIVLJENJA

U ovom brzom vremenu najviše strada naše telo, koje je zaslužno za ceo naš život, za naš izgled i zdravlje, za naše kognitivne sposobnosti, kao i za naša osećanja. Sva ta brza hrana koju unosimo, netreniranje kao i konstantno sedenje ispred računara, opasni su neprijatelji za naš život. Svi smo svedoci da ovakav način života izaziva razne bolesti i smetnje u organizmu.

 

 

 LOŠ UTICAJ GOJAZNOSTI

Ovde ne posmatramo gojaznost u pogledu nametnutih standarda lepote. Govorimo o njegovom uticaju na naše fizičko i psihičko zdravlje. Gojaznost je zaslužna za razne probleme u našem organizmu. Pre svega, preveliki unos šećera i nagomilavanje masnih naslaga mogu dovesti do srčanog i moždanog udara. Isto tako i do dijabetesa, poremećenog sistema organa za varenje, problema sa bubrezima, zubima, hroničnog umora i slabljenja memorije.

 

 

NAPAD NA RAZUM

I pored svih ovih izlečivih i neizlečivih problema, osvrnimo se na činjenicu da smo na korak do leta. Prema mnogima jedan od najlepših perioda u godini. Bazeni, mora, druženje sa prijateljima i tople večernje noći deluju prelepo. I uglavnom jesu, ali ne za sve. Dakle, pored bolesti koje nam može izazvati, gojaznost je u stanju da napadne i naše najjače oružje, našu glavu, razum i osećanja. Toliko jako, da se javljaju ozbiljni problemi duševne prirode.

 

 

STRAH OD OSUDE

Leto za gojaznost u većini slučajeva, pogotovo kod mladih, ne predstavlja ništa drugo do depresivnog perioda i straha da se izađe iz kuće. Oni odlazak na more ne gledaju kao na mesto za uživanje, odmaranje i druženje sa prijateljima. Nažalost, za njih je to mesto osude, posmatranja i predrasuda.

Pomisao da svoje telo treba da izlože pogledima drugih i to samo u kupaćem kostimu, stvara im paniku i nervozu. Zbog gojaznosti, propuštaju svoje najbolje godine života i uspomene stvaraju krijući se od drugih. Oni neretko smatraju da nisu zaslužili da budu tu, da su nedovoljno dobri i plaše se osuđujućih reči.

 

 

 

RAD NA SEBI ZBOG SEBE

Poslednjih godina se podiže svest da se gojaznosti ne treba stideti i da na račun nje ne treba primati podrugljive komentare. Vaše telo treba samo vama da se sviđa i nikome više. Ali, nije samo reč o lepoti nečijeg tela, jer niko nema pravo da komentariše i sudi o nečijem izgledu samo na osnovu ustaljenih standarda. Ovde želimo da podignemo svest o mogućnosti nastanka neizlečivih bolesti i buđenju loših osećanja. Isto tako i njihovom rešavanju, čiji se ključ nalazi isključivo u nama samima.

 

Treba raditi na sebi, ne samo zbog izgleda, ne zbog loših komentara i ne zbog nametnutih standarda. Oni ne bi trebalo da utiču na kvalitet našeg života. Suština rada na sebi zasniva se na poboljšanju našeg zdravlja, snage i osećaja da jačanjem fizičkog i psihičkog stanja možemo ostvariti sve.

 

 

 

MALIM KORACIMA DO ZADOVOLJSTVA

Svako jutro je pravi trenutak da ustanemo, napravimo zdrav doručak, obučemo najlepšu haljinu ili pantalone i zadovoljni krenemo u dan. Svaki taj dan je vredan stavljanja omiljenog parfema koji čuvamo za posebne prilike, i odlaska u svet sa osmehom na licu. Izdvojiti kvalitetno vreme za sebe i svoje uživanje mora biti glavni prioritet našeg življenja. Prazno gledanje u monitor treba zameniti odlaskom na trening. Ispunjen osećaj koji trening daje ne može zameniti nijedan uređaj, najskuplja šminka ili komad odeće.

 

 

BENEFITI FIZIČKE AKTIVNOSTI

Fizička aktivnost deluje upravo na naš um i naše psihičko zdravlje. Ona je najjači akter u borbi protiv stresa, jer blokira aktivnosti neurona u delu mozga koji je odgovoran za regulaciju hormona stresa. Pored toga, pomaže u borbi protiv depresije i aksioznosti. Takođe, zajedno sa dobro izbalansiranom ishranom, razgrađuje zidove masnih naslaga. Uz trening, brizi o nastanku raznih bolesti možemo reći zbogom.

 

 

I najvažnije je da zapamtimo da ne radimo ništa zbog drugih, nego isključivo zbog sebe. Rad na sebi je najteži, ali najzahvalniji rad. A povrh svega, treba se voditi činjenicom da u zdravom telu vlada i zdrav duh.

 

 

TEKST: OLJA STOJILJKOVIĆ

Olja Stojiljković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Profesionalno se bavi bodibildingom i paverliftingom, drži i individualne treninge i izrađuje planove ishrane. 2 thoughts on “Gojaznost kao neprijatelj”