Teorija zabranjenog voća

Teorija zabranjenog voća

Sa ovim problemom susrećemo se još od nastanka sveta kada Evu iskušava zmija da uzme voće sa drveta dobra i zla i time hrani Adama. Bog je naglasio Adamu da mogu jesti sve iz vrta plodova osim plodova sa već pomenutog drveta. Međutim, desilo se ono što se i dan danas, hiljade godina kasnije dešava. Tim iskušenjima se bavi teorija zabranjenog voća.

 


 

POJAM ZABRANJENOG VOĆA

U nama se budi želja za zabranjenom jabukom. Iako pored nje imamo tonu divnih plodova. oni nam nisu zanimljivi. Svu svoju pažnju preusmeravamo ka jabuci koja nam je zabranjena, počinjemo da je idealizujemo, gubimo razum i želimo da što pre dospe u naše ruke. Vremenom, činjenica da nam je nešto zabranjeno nam ne predstavlja veliki problem i hoćemo po svaku cenu da dobijemo ono što želimo.

 

 

 

 

ZABRANJENO VOĆE JE NASLAĐE VOĆE

Svi smo dobro upoznati sa tim da  kada nešto ne smemo da imamo ili uradimo, da nam je to automatski još zanimljivije i privlačnije jer je zabranjeno. Primeri mogu biti banalni. Može biti da nam je zabranjen ulaz na neku žurku ili koncert, oni kompleksniji u kojima smo zainteresovani za osobu koja je u braku ili na drugi način emocionalno nedostupna za nas. Ono što nas drži toliko zainteresovano u ovim situacijama je sama činjenica da nešto ne smemo i ništa više.

 

 

 

U nama se budi osećaj žudnje i čežnje koji često dovodi do prekršaja zabrane kada konačno dobijemo ono što želimo. Tada osetićemo  zadovoljstvo koje će več u sledećem trenutku nestati kao i naše zainteresovanje za onim što smo silno želeli. Sada to imamo i više nije zanimljivo. Uvideli smo da nije imalo razloga da toliko idealizujemo našu želju i da zbog toga prekršimo zabranu. Međutim, pored toga dolaze i posledice koje mogu biti ozbiljne u nekim situacijama.

 

 

 

 

POSLEDICE I UKUS ZABRANJENOG VOĆA

Posle svakog prekršaja sledi kazna, a kako teorija zabranjenog voća kaže, načinjena šteta može biti velika. Ukoliko smo seli za volan pijani možemo proći i nekažnjeno, ali isto tako možemo povrediti druge osobe koje nisu ni krive ni dužne što su se našle na istom mestu gde i mi. U ovom slučaju novčana kazna je najblaži oblik kazne kakve sve posledice mogu biti. Ako se odlučimo za preljubu, zbog jedne lepe noći možemo izgubiti sve što smo gradili sa partnerom godinama. Jako je važno da za svako zabranjeno voće koje nam se nalazi na putu unapred uvidimo posledice. Ukoliko to ne uradimo, nepromišljeno ćemo prekinuti zabranu zbog jednog trenutka zadovoljstva koji znatno može uticati na druge ljude i okruženje.

 

 

 

 

POGLEDATI SLIKU IZ ŠIREG UGLA, PA DONETI ODLUKU

Potpuno je u redu da želimo nešto što nam je zabranjeno jer naša priroda tako nalaže. Potrebno da u tim situacijama ostanemo razumni i svesni da nam je to sa razlogom zabranjeno. Ukoliko na silu pokušavamo nešto da dobijemo, možemo samo povrediti i sebe i druge. Zbog toga je važno da razmislimo o razlogu zašto nam je nešto zabranjeno, kao i o posledicama do kojih može doći. Kada pogledamo sliku iz šireg ugla i zamislimo scenario u našoj glavi, ostaćemo racionalni i ono što želimo nećemo pokušavati na silu da dobijemo. Tako ćemo u sebi potajno gajiti interesovanje za zabranjenim voćem, koje će vremenom postajati sve manje važno i zanimljivo.

 

 

 

 

Ovo je proces koji može trajati dugo u zavisnosti od situacije i osobe. Bitno je da pre svake odluke da nešto prekršimo, stanemo i  razmislimo na tren. Tada ćemo shvatiti da je najbolje za nas da se odupremo zabranjenom voću. Često neće biti lako i imaćemo dodatna iskušenja. Ali, kada jednom naučimo da se borimo sa sobom i našim željama, imaćemo potpunu kontrolu nad našim životom.

 

 

 

 

TEKST: IVANA IGNJATOVIĆ

Ivana Ignjatović je studentkinja treće godine Informacionih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Zaljubljenik je u kulinarstvo i uživa u isprobavanju novih recepata. Hobiji su joj i pisanje, gluma, recitovanje i web dizajn.