Kako pohvaliti potrebu, a korigovati način zadovoljenja kod dece?

Kako pohvaliti potrebu, a korigovati način zadovoljenja kod dece?

Dete koje želi da se pridruži igri druge dece pa ih gurka, gladno dete koje nepažljivo jedući uprlja veći deo stoljnjaka i odeće, dete koje želi da predstavi novu pesmicu i upada u reč roditeljima i unosi im se u lice, dete željno zagrljaja koje izgura mladjeg brata i skače na roditelja – sve ove scene su relativno česte.

 


 

UOBIČAJENE POTREBE

U svakom od ovih slučajeva potreba deteta je uobičajena i zdrava – druženje sa vršnjacima, hrana, pažnja, nežnost. Ono što kvari ove slike je način na koji dete zadovoljava te potrebe. Definitivno ne želimo da kažemo detetu da ne treba da se ponosi novom pesmicom, grli nas ili jede. To pred roditelja postavlja težak zadatak – kako pohvaliti potrebu, a korigovati način zadovoljenja kod dece?

 

 

Bitno je napomenuti da naše reakcije u ovim situacijama imaju posledice. Mi smo našoj deci bitni i oni pomno prate svaki naš pogled, pohvalu ili razočarani uzdah. Svaki naš postupak ostavlja trag i utiče na to kakvim očima će naša deca sutra gledati sebe i svet oko sebe.

 

 

 

VELIKA ODGOVORNOST RODITELJA ILI STARATELJA

Ukoliko želimo da dete koriguje zadovoljenje potreba, najveći efekat će proizvesti naše uzorno ponašanje. Druga bitna stvar je postavljanje pravila tipa „nema guranja“ i „nema upadanja u reč“. Ako odrasli jedni drugima ne upadaju u reč i postoji kućno pravilo da se to ne radi, a dete to ipak uradi da bi predstavilo svoja najnovija saznanja, treba mu reći da jedva čekamo da čujemo novu pesmicu i da ćemo to uraditi čim završimo razgovor.

 

 

Takodje, ako gura drugu decu da bi se uguralo u igru, treba mu objasniti da je divno što želi da stekne nove drugare, ali da mora sačekati pauzu u igri i pitati rečima, a ne laktovima, da se uključi. Medjutim, da bi ovo delovalo, ne možemo dete vući za rukav ili kapuljaču kada želimo nešto da mu kažemo. To će onda za dete biti prihvatljiv način zadovoljenja potrebe, pošto je, očigledno, i za nas.

 

 

Ponašajmo se pristojno, poštujmo velika i mala bića oko sebe, budimo dosledni i pričajmostrpljivo i rezultati neće izostati.

 

 

TEKST: NEVENA JOKIĆ

Nevena Jokić je defektolog i budući psihoterapeut. Zahvalna je na poznavanju mnogobrojnih ljudi čija je energija inspiriše. Slobodno vreme provodi u prirodi ili u gradu, na rolerima. Slika po platnu i zidovima, uz dobru muziku i dobar džin.