PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

  • Home
  • /
  • Holistika
  • /
  • Anoreksija- poremećaj ishrane ili bolest uma?

Anoreksija- poremećaj ishrane ili bolest uma?

Da li ste se ikada zapitali koji je razlog sve većeg broja obolelih od anoreksije danas? Najčešće od anoreksije boluju žene, odnosno mlađe adolescentkinje. Do početka 20. veka, žensko telo sa oblinama bilo je standard lepote i ženstvenosti. Nakon toga, u svet mode došlo je mršavo vitko telo te su žene širom sveta krenule sa dijetama ne bi li izgledale tako. Taj standard lepote prisutan je i danas, mediji i društvene mreže prikazuju nam savršena“   ženska tela što loše utiče na tinejdžere i adolescentkinje koje žele da izgledaju baš tako. Zbog toga nastaje nezadovoljstvo u  sebe i svoj izgled, što kasnije dovodi do anoreksije.

 


 

ŠTA JE ANOREKSIJA?

Anoreksija je bolest koja spada u poremećaje ishrane, najčešće se javlja u pubertetu i adolescenciji, i češća je kod ženske populacije. Iako je u sedištu bolesti hrana, ona predstavlja bolest uma. Obolela osoba svoje telo doživljava kao loše, previše razmišlja o svojoj kilaži. Glad, protiv koje se bore, ipak ih s vremena na vreme preplavi i onda nastupa prejedanje. Ono je praćeno doživljajem krivice i ,,popravljanjem stanja” povraćanjem. Najčešće se javljaju dva oblika, zavisno od toga kako se postiže i održava telesna težina: restriktivni tip gde se provodi dijeta, odnosno izgladnjivanje praćeno često preteranom telesnom aktivnošću i purgativni tip ili tip sa čišćenjem koji osim izgladnjivanja karakteriše povremeno prejedanje i izbacivanje hrane iz tela povraćanjem, upotrebom laksativa i diuretika.

 

 

 

UZROCI ANOREKSIJE

Tačan uzrok bolesti je nepoznat, ali se povezuje sa psihološkim, biološkim, i socio-kulturnim faktorima. Na početku se javlja kao želja osobe da smrša. Zatim osoba polako smanjuje svoje obroke, izbegava hranu, javljaju se probavne smetnje i nadimanje i gubitak apetita. Pored toga, osobe često koriste sredstva za čišćenje, kako bi što pre izbacile i ono malo hrane koju unose. Kada anoreksija uznapreduje javljaju se telesni simptomi, poput krajnje izmršavelosti; suve, ispucale, perutave, opuštene, blede kože; slabe pokretljivosti udova; suvih usta; usporenog pulsa; sniženog krvnog pritiska i temperature; smanjene masti, belančevina i šećera; povišenog holesterola; gubitka menstruacije itd.

 

 

 

DEPRESIJA I ANOREKSIJA

Jasno je da su ove dve bolesti vrlo povezane, jer bez hrane osoba nije sposobna za normalno obavljanje svakodnevnog života. Kod osobe obolele od anoreksije postoji neprijateljski odnos prema sebi i svetu. Povlači se u sebe i gubi dodir sa spoljnim svetom. Agresija koju oseća je neispoljena, okreće je unutra prema sebi i javlja se depresija. Agresivnost usmerena prema samom sebi najjasniji izraz nalazi u suicidu.

 

 

 

LEČENJE

Lečenje se najčešće odvija prvenstveno kroz psihoterapije kako bi se otkrili emocionalni problemi i poteškoće koje se možda nalaze u pozadini bolesti. Od lekova se često koriste cinkov sulfat, sredstva za pojačavanje apetita, antidepresivi… Bez adekvatnog lečenja, smrtnost je blizu 10% . Zbog toga je vrlo bitno javiti se lekaru ukoliko osetite ili primetite neke od ovih simptoma kod vas ili vama bliskim osobama.

 

 

 

BODY SHAMING I BODY POSITIVITY

Na društvenoj mreži TikTok u poslednje vreme možemo videti veliki broj videa sa heštegom bodyshaming i bodypositivity,a sve češće i ,,social media is fake  (društvene mreže su laž) gde žene širom sveta pokazuju razliku izmedju onog realnog i onog što nam se plasira na društvenim mrežama. Svesne da sve više devojčica boluje od psihičkih poremećaja zbog krive slike koju svakodnevno dobijaju putem interneta, žene se trude da tinejdžerkama pokažu da nije sve savršeno kao što izgleda, da ni najlepše maneknke uživo ne izgledaju isto kao na slikama. Psihička svest o tome je jako bitna, pogotovo deci koja veruje u sve što vidi na internetu.

 

 

TEKST: EMILIJA TRAJKOVIĆ

Emilija Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Pažnju joj privlače sitnice koje drugi ne vide, voli psihološki aspekt sagledavanja problema. Uživa u čitanju uz šoljicu čaja.

Leave a Reply