PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Kulturna dešavanja u maju

Vodimo vas putem Novog Sada, preko Beograda i sve do Niša u obilazak kulturnih manifestacija za vreme carskog meseca.

 


 

KULTURNI DOGAĐAJI U NOVOM SADU

Krenuvši iz središta kulture unikatnog Novog Sada obradovaćemo ljubitelje glume i sve one koji vole iznova da istražuju i dožive nešto novo, zanimljivim dešavanjima koji će ispuniti maj mesec. Posle prvomajskog uranka i vremena provedenog u prirodi vreme je da se okrenemo obilju predstojećih kulturnih dešavanja. Novi Sad je pravo oličenje kulture i pripremio je za nas interesantne događaje koje ne treba propustiti.

 

 

Jedna od naših preporuka je festival Novosadske pozorišne igre, koji do sada nije viđen na našim prostorima. Publika će imati priliku da od 7. do 15. maja vidi 14 predstava koje nam stižu iz različitih zemalja Rusije, Češke, Republike Srpske, Slovačke, Finske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

Za svaku generaciju po nešto na berzi ploča, stripova i knjiga u SKCNS Fabrici. Možemo naići na raritete, nova i stara izdanja kompakt diskova, stripova, kaseta i knjiga. Svake druge subote imamo priliku da od 11h do 15h posetimo berzu, takođe ulaz je slobodan.

Harmonika je folklorni instrument popularan širom sveta i možemo je sa zadovoljstvom čuti na Internacionalnom festivalu harmonike i kamerne muzike Eufoniji gde će svi mladi umetnici na harmonici promovisati nova dela domaćih i inostranih autora koja su specijalno pisana za harmoniku. Očekuju nas predavanja i stručna usavršavanja, večernji koncerti i takmičenja u periodu od 16. do 22. maja.

 

 

ŠTA MOŽETE VIDETI U BEOGRADU OVOG MAJA?

Beograd, centar svih važnih dešavanja, uvešće nas u svet glume festivalima FIST i BELDOCS. U periodu od 7. do 16. maja održaće se festival internacionalnog studentskog teatra FIST koji podstiče saradnju između studenata stranih dramskih škola i studenata dramskih umetnosti iz Srbije, sa željom ostvarivanja međusobne komunikacije mladih i stvaranja uslova za razmenu znanja, veština i iskustva.

Ključna stavr jeste sam prikaz različitih pozorišnih studentskih praksi iz celog sveta. Za sve filmofile od 11. do 18. maja na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS biće prikazani najbolji svetski dokumentarni filmovi iz prethodne godine, od kojih je većina dobitnik najprestižnijih nagrada.

 

 

NA KRAJU − NIŠ

Naposletku, nikako manje važan u kotlini na jugu nalazi se Niš, poslednja tačka našeg putovanja. Niška publika je očarana mjuziklom Neki to vole vruće rađenom po istoimenom filmu u režiji Aleksandra Marinkovića, koji je poznat po mnogim ulogama − jedna od njih je Zobar u predstavi Cigani lete u nebo. On je jednom prilikom istakao da izistinski voli mjuzikle i da se svakom novom raduje. Tako da ćemo imati priliku da 11. maja uživamo u ovom remek-delu u Narodnom pozorištu, dok će Piroćanci pri kraju meseca 23. maja dočekati mjuzikl u svom gradu.

Promociju romana Prvi srpski tajkun Aleksandra Gajovića možemo posetiti 9. maja od 18 časova. Održaće se u gornjem foajeu pozorišta. Politički triler čiji nadnaslov Koliko istina sačinjava jednu laž budi znatiželju kod čitalaca. Ako ste od onih koji se zanimaju za prošlost i kako je to nekada bilo za vreme SFRJ i da li su to stvarno bila dobra stara vremena ili ipak ne, onda je ovo prava knjiga za vas.

 

 

TEKST: LARA RANČIĆ

Lara Rančić je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, uživa u pisanju i to je ono što je leči. Voli plavo, talase i more. Kada je sunca sve može! Voli da analizira umetničke slike i dugo gleda u njih, tu se kriju tajne velikih umova. San joj je da otvori svoj fotografski studio i napiše knjigu.

Leave a Reply