PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Sve što niste znali o metodi Mari Kondo

„The Life-Changing Magic of Tidying Up” naziv je uspešne knjige koja je oduševila svet… „Tidying Up with Marie Kondo” predstavlja Netfliksov serijal. Spona među njima jeste Mari Kondo — žena koja je izazvala revoluciju kada je reč o sređivanju životnog prostora. KonMari je revolucionarna metoda spremanja kuće koju je osmislila Mari Kondo. Ona u svojoj osnovi ima Šinto religiju. Šintoizam pretpostavlja da svaki predmet ima duh i sopstvenu energiju, te da je samim tim spremanje doma i odbacivanje starih predmeta duhovna praksa.

 


 

ŠTA JE KONMARI METODA?

KonMari metoda zapravo nije metoda čiščenja već pospremanja životnog prostora koja se temelji na minimalizmu i organizaciji po kategorijama. Uključuje šest osnovnih pravila s kojima ćete započeti proces, a prvi je da odlučite da ćete pospremiti svoj stan

 

 

 

PODELA STVARI U KUĆI PO KATEGORIJAMA:

Kod kategorije odeća, važno je prvo svu odeću koju posedujete staviti na jednu gomilu da biste stekli pravi dojam o tome koliko zapravo odeće imate, a onda pitajući se koji komadi izazivaju radost u vama, rešiti se viška odeće. Kondo ima jako specifična pravila pakovanja i savijanja odeće. Način savijanja je jako bitan da bi se očuvao kvalitet odeće. Način odlaganja je još bitniji, jer stvari koje su nagomilane i neorganizovane  su nepristupačne, a potrebno je da mi u svakom trenutku vidimo čime raspolažemo, da bismo cenili svoje stvari dodirom i korišćenjem. Zato odeća uvek treba da bude uspravno položena.

 

 

 

Kad su u pitanju knjige, Marie Kondo tvrdi da nije dobro imati više od 30 knjiga. One koje ste pročitali možete pokloniti prijateljima ili donirati knjižnicama i školama.

 

 

 

 

Komono je definitivno najveća kategorija i zato je ključ za tu kategoriju nabaviti prozirne plastične kutije u koje možete odložiti stvari i tako ih uvek videti i znati šta vam se gde nalazi. Isto tako, kod organizacije polica koristite kutije kao pregrade kako vam se stvari ne bi pomešale i izgubile. Bilo da se radi o polici s kuhinjskim priborom ili kablovima i upravljačima drugih uređeja u dnevnoj sobi, ova metoda se može primeniti.

 

 

 

Mari Kondo savetuje da se zahvalimo svakom sentimentalnom komadu kojeg se rešavamo i sačuvamo samo ono važno. To u praksi znači da ako imate deset fotografija s istog događaja, sačuvate samo deo onih koje prikazuju važne trenutke i čuvate ih u albumu na polici. Naime, polazi se od ideje da treba da posedujete samo stvari koje vas usrećuju, a KonMari metoda uči nas ne samo tome da treba da se oslobodimo svega nepotrebnog u domu. Na taj način i proces čišćenja postaje daleko lakši, jer se borimo sa ravnim površinama. Takođe, postajemo svesniji predmeta koje već imamo u kući i koji su nam zaista potrebni i samim tim ne kupujemo ništa suvišno te štedimo više.

 

 

 

 

ZBOG ČEGA JE OVA METODA ZAISTA VAŽNA?

Sem benefita kada je reč o estetici i organizovanju buduće kupovine, daleko važniji jesu oni koji se tiču podizanja društvene svesti o reciklaži i preraspodeli u korist siromašnih. Anksioznost rešavanja starih i beskorisnih stvari zapravo nas pretvara u sakupljače, što stvara veliki problem kada je reč o osobama koje žive u manjem prostoru. Samim tim, ova metoda može zaista unaprediti život na dosta praktičnih načina.

 

 

TEKST: BOJANA DŽODIĆ

Bojana Džodić je student Marketinga na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Deljenje saznanja kroz kreativnost, slikarstvo i pisanje je nešto što je ispunjava i motiviše.

 

Leave a Reply