PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Zamenica “oni” – novina ili ne?

Rodna neutralnost je pokret koji se zalaže za zaustavljanje diskriminacije roda u društvu, koristeći rodno neutralni jezik. Rodno neutralne zamenice koriste osobe koje za sebe ne kažu ni “on” ni “ona”, tj. osobe koje ne žele da se deklarišu ni kao muški ni kao ženski rod, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili izgled.


KOJE JE ZNAČENJE REČI ONI?

Engleska reč oni (they) u upotrebi je još od XIII veka i osim što označava treće lice množine, koristi se za označavanje nedefinisanog izvora vršioca radnje. Takođe, pomenućemo da se u direktnim obraćanjima ličnostima izuzetno velikog autoriteta, kao što su vladari, predsednici ili premijeri, koristi zamenica oni, iako je komunikacija direktna.

 

 

 

PODELJENA MIŠLJENJA

Postoje i navodi koji govore u prilog tome da se ova reč ne koristi zbog seksualne ili rodne ravnopravnosti, već je stvar kulture. Čuveni američki rečnik Merijam-Vebster nedavno je na sajt dodao reč oni kao rodno neutralnu zamenicu, iako kritičari kažu da bi oni mogla da označava samo množinu. Važno je znati da ovakvi slučajevi nisu ništa novo i da ih je bilo kroz čitavu istoriju književnosti.

 

 

 

PRIMERI U KNJIŽEVNOSTI

Primer za to je korišćenje ove zamenice u Kenterberijskim pričama iz XIV veka, u Šekspirovom Hamletu, iz 1599. kao i u romanu Gordost i predrasuda Džejn Ostin, koji je objavljen 1813. godine. Tada ova zamenica nije označavala one koji su rodno neutralni, već je korišćena za funkciju koju neka osoba obavlja.

 

 

Profesorka lingvistike, Ema Mur, pričala je da možemo da kažemo da je neko nastavnik (teacher), i da ne znamo da li je reč o ženi ili muškarcu. Iako mnoga istraživanja pokazuju da u tom slučaju ljudi uglavnom automatski pomisle da je reč o muškarcu. Postoji i nedavno istraživanje koje je pokazalo da korišćenje rodno neutralne zamenice smanjuje predrasude, favorizovanje muškaraca i jača pozitivne stavove prema ženama.

 

 

 

NEUSPELI POKUŠAJ STVARANJA NOVIH NEUTRALNIH ZAMENICA

Zapravo, prema određenim američkim lingvistima reč oni u jednini je reč decenije i koristi se da označi jednu ličnost čiji rodni identitet nije tradicionalno muški ili ženski. Nakon svega, postojali su i pokušaji da se stvore potpuno nove rodno neutralne zamenice, ali to nije uspelo jer te reči nisu deo gramatike, kao što to jesu on, ona ili oni.

 

 

Važno je da naglasimo da upotreba rodno neutralnih zamenica nije bila nikad tema akademskih radova, već je prvi tekst objavljen 2017. godine i on je privukao pažnju isključivo publike sa interneta i društvenih mreža.

 

 

 

TEKST: JELENA VUKOMANOVIĆ

Jelena Vukomanović je student četvrte godine sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i vršnjački edukator u projektu Mind The Mind, o mentalnom zdravlju. Zaljubljenik je u knjige, prirodu, pomaganje ljudima, zagrljaje i rok muziku. Najveći cilj joj je da nakon fakulteta upiše edukaciju za psihoterapeuta i da uživa u tom pozivu celog svog života.

 

Leave a Reply