Lice je slikarsko platno našeg uma

Lice je slikarsko platno našeg uma

Najvažnija stvar u komunikaciji je čuti ono što nije rečeno – Peter Drucker

 


 

Procenjeno je da su ljudi u stanju da naprave više od 10.000 izraza lica. Procenom izraza lica u odgovarajućem kontekstu i upoređujući ih sa drugim neverbalnim ponašanjima, možemo otkriti šta mozak procesuira, oseća i namerava.

 

 

Negativne emocije – nezadovoljstvo, prezir, antipatija, strah i bes – čine nas napetim. Napetost se može na licu manifestovati kroz više znakova: zatezanja mišića vilice, širenje nozdrva, žmirkanje, podrhtavanje vilice, kao i stiskanjem usana (pri čemu one izgledaju kao da nestaju). Kako Džo Navaro, bivši agent FBI-ja naglašava, ukoliko pažljivo posmatrate mogli biste zapaziti da je pogled očiju fiksiran, vrat ukočen i da nema pomeranja i naginjanja glave.

 

 

Sa druge strane, pozitivne emocije otkrivaju se opuštanjem linije bora na čelu, opuštanjem mišića oko usana, širenjem zone oko oka. Naginjanjem glave u stranu otkrivamo naš najranjiviji deo tela – vrat, i to je zapravo iskaz velike prijatnosti, koja se često viđa tokom udvaranja.

 

 

Za oči se kaže da su “ogledalo duše”,  jer imamo veoma malo kontrole nad njima. Istraživanja su pokazala da nam se nakon početnog iznenađenja, zenice šire kad vidimo nešto što nam se sviđa, a kad nam se nešto ne sviđa, sužavaju se. Izvijene obrve bi označile visok nivo samopozdanja i pozitivna osećanja, dok su spuštene obrve znak niskog samopouzdanja, izraz slabosti ili nesigurnosti. Podizanje obrva se dešava tokom pozitivnog pobuđenja emocija, takvo ponašanje je univerzalno prepoznatljivo. Najkorisnije bi bilo obratiti pažnju na to da li osoba prestaje sa podizanjem obrva dok prepričava događaj ili iznosi neku priču. Obično, kada nismo emotivno povezani s onim što je rečeno, neće biti naglašavanja očima.

 

 

Odvraćanje pogleda tokom razgovora najčešće se smatra nepristojnošću ili odbijanjem, što nije tačno. To radimo kako bi jasnije razmišljali, bez ometanja koje donosi gledanje u osobu kojoj se obraćamo.

 

 

Iskren osmeh se javlja prilikom zatezanja dva mišića koja zajedničim snagama povlače nagore uglove usana i nabiraju spoljne ivice očiju, dok se kod lažnog osmeha aktivira mišić koji vuče uglove usana postrance, ali ne može da ih podigne…

 

I za kraj, imamo savet. Ako ste u nedoumici u vezi značenja izraza lica, oponašajte taj uzraz lica I vidite kako ćete se osećati.

 

 

TEKST: ANA MILUTINOVIĆ

Ana Milutinović je student treće godine Psihologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Njena strast su muzika i fotografija. Voli da provodi dosta vremena sa dragim ljudima i sa svojim psima.