PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Šta nam snovi govore?

Ukoliko ne nalazite svoje snove zabavnim, intelektualno interesantnim ili umetnički inspirativnim, onda ih slobodno zaboravite.
G. Vilijam Domhof


KO SU ILI ŠTA SU SNOVI?

Snovi jesu prerušene poruke našeg mozga, fabrika poruka koju nam šalje podsvest.

 

Snovi su, takođe, skupovi različitih slika, misli, emocija i osećanja koji se bez naše volje dešavaju u određenim fazama spavanja. Iako vrlo često čine besmisleni film, snovi su puni značenja veoma važnih za nas same.

 

 

 

KAKO DA RAZUMEMO SADRŽAJ SNOVA?

Sadržaj snova uglavnom je inspirisan prilično uobičajenim događajima kao što su padanje, pronalaženje novca ili posedovanje sposobnosti letenja. Nadrealni snovi su zapravo vrlo retki. Sadržaj većine snova čine normalne situacije, sa ljudima koje poznajemo i to na svakodnevnom nivou. Takvi snovi izgledaju kao simulacija našeg svakodnevnog života.

 

Ružni snovi koji nas bude uplašene, sa određenom dozom straha i nesigurnosti u tom momentu, zovemo noćne more. Ovakvi snovi se zapravo čine veoma realnim i zato su jako uznemirujući. Mogu biti realni do te mere da nam mogu obojiti čitav dan i uticati da naše raspoloženje ode u negativnom pravcu.

 

 

 

DA LI SNOVI IMAJU ZNAČENJE?

Naš mozak govori posebnim jezikom, jezikom simbola.

 

Mozak nam kroz snove priča jezikom simbola kako bi nam preneo određenu poruku. Snovi, uglavnom, imaju značenje koje je vezano za neku trenutnu situaciju, ali nam mogu govoriti i o situacijama, mislima i osobama koje su ostale malo dalje u našoj prošlosti.

 

Snovi mogu biti jako misteriozni, sadrže bizarne elemente, menjaju svoj kontekst i sadržaj, mogu nas dobro uplašiti ili veoma usrećiti. Upravo ta činjenica bogatstva koju nam snovi pružaju, nagoni nas da smatramo da oni, kao takvi, sigurno moraju imati neko značenje.

 

Međutim, ne analiziraju se svi snovi, već kada se probudite i imate onaj osećaj da morate da ispričate nekome, to je san za tumačenje, a vrlo verovatno i dublje tumačenje. U skladu sa tim, ne zanemarujmo svoje snove, već ih dobro saslušajmo, govore nam i više nego što možemo da zamislimo.

 

 

 

TEKST: ANDRIJA RADONJIĆ

Andrija Radonjić, student četvrte godine psihologije na Filozofskom fakultetu u Nišu i volonter u Psihološkom savetovalištu za studente SKC-a Niš. Uživa uz dobru knjigu, razgovor sa prijateljima i plivanje. Strastveni je navijač Crvene Zvezde. Želja mu je da kroz par godina karijere otvori svoje psihološko savetovalište.

Leave a Reply