Joga kao put življenja u srcu

Joga kao put življenja u srcu

Kada sam počela sa vežbama joge, imala sam 48 godina. Dugo je ta odluka spavala u mom srcu i onda slučajno, u nekom teškom trenutku po mene, pojavilo se svetlo i broj telefona. Pozvala sam svog učitelja i sve ostalo je bio put.

 


Kada sam krenula nisam mogla ništa da uradim, a kamoli kako treba i ispravno. Pa ipak došla sam sledećeg časa. I sledećeg. Od tada je prošlo dvanaest godina. Sećam se tog prvog dana kao da je, ne juče bio, nego kao da je sada. Bila je tišina, prigušeno svetlo, nisam znala koja mi je leva, a, koja desna strana, a kamoli da sednem u lotos ili dodirnem pod iz stojećeg stava. Ali sam znala da dišem. I disala sam. I još uvek dišem.

 

Ovi redovi i želja da ispričam nešto o jogi, su me potakli pre svega da kažem neku reč o mom učitelju. On se zaista pojavi kada je učenik spreman. Bila sam spremna. Upijala sam svaku reč, imala puno poverenje u njega, ne znam da li me je uopšte primetio, i svu tu moju muku i teskobu sa kojom sam se borila, ali znam da sam dolazila redovno i radila koliko mogu. Uopšte nisam učitelja procenjivala. Da li me vidi i da li sam ja za njega biće postojanja. Moj ego se polako topio, a da nisam ni znala. A, taj učitelj je sve znao. Sve video. Sve me naučio. Prošle su godine, dve ili tri kada sam bila spremna i za pohvale. Kada je gordost bila ukroćena.

 

JOGA NIJE SAMO TELESNA AKTIVNOST, ONA JE MNOGO VIŠE OD TOGA

I rado bih vam pravila društvo na putu otkrivanja joge, ako želite da šetamo. Da se igramo. Kao deca. Da otvorimo to srce, to naše jadno srce koje pamti bol, koje pamti suze, ali koje pamti i radost i sreću, da otvorimo srce i krenemo da živimo ne srcem, već u njemu.

 

 

Živeti u srcu je put davanja.

 

Davanje je izbor, duplo duži izdah od udaha je izbor, naša nastojanja, naše misli, kada pulsiraju ritmom srca, um nas više ne odvlači sporednim putevima, ne preispitujemo više greške, jer greške ne spavaju u srcu, već u njemu je delovanje s ljubavlju. Nema preispitivanja, nema prošlosti, nema šta da probudimo, jer ne spavamo, već smo probuđeni za ovo sada u kojem – jesmo. Nisu nam bitne ni okolnosti, uzeli smo život ne u svoje ruke, već u svoje srce.

 

Udahnimo život u srce. To ne znači da neće više biti bola, to znači za svakog od nas život. Ako krenemo da grlimo vetar, prigrliće i on nas. Ali to ne znači da nećemo osetiti snagu vetra i studen, to znači samo da ćemo osećati studen. A, onda će zasijati Sunce i grlićemo Sunce.

 

Dodirnite kolena, a onda se ispravite i raširite ruke. Pustite prošlost… Udahnite vazduh u ovom sada. Ne vezujte svoje srce za prošle događaje, ponašajte se kao da ste se tek rodili i vaše čisto srce će se tome radovati.

 

Zagrlite nekog i podelite tu sreću koju imate u sebi sa njim, ništa ne objašnjavajući.

 

Otpustite svoj um.

 

 

TEKST: SVETLANA SRNA BORKOVIĆ

Svetlana Srna Borković, sertifikovani je instruktor joge. No, to ne znači da je njen put završen. To znači da je još uvek na putu… I taj put, taj put je radostan.