PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

  • Home
  • /
  • Holistika
  • /
  • Zavedena Istokom – žena u orijentalnom plesu

Zavedena Istokom – žena u orijentalnom plesu

foto: Jovana Vračar

 

Za početak nastanka orijentalnog plesa vezuje se priča da su žene svoju plodnost i dar rađanja smatrale vrstom magije, te su ritualno plesale karlicom i stomakom da bi to slavile.


KAKO I ZAŠTO JE NASTAO ORIJENTALNI PLES?

Za početak nastanka orijentalnog plesa vezuje se priča da su žene svoju plodnost i dar rađanja smatrale vrstom magije, te su ritualno plesale karlicom i stomakom da bi to slavile. Plesale su u grupama gde su bile isključivo žene. Svakako da je to imalo smisla, naročito ako se dublje istražuje o povezanosti tela i plesa. Karličnim krugovima, kamilom (izvijanjem grudi, kičme i karlice), jakim pokretima kukovima i šimijem (vrsta vibrirajućeg pokreta koji stvara talase na stomaku) utiče se na reproduktivne organe žene i stimuliše se njihov rad i vitalnost.

 

Sedamdesetih godina prošlog veka, sa pojavom drugog talasa feminističkog pokreta, i orijentalni ples je doživeo svoj procvat na zapadu. Kao da je bio podrška ženama u to vreme – dok su se borile za svoja prava, žene su mogle da plešu (uglavnom tajno odlazeći na časove), oslobađajući svoju istinsku prirodu, moć i samopouzdanje.

 

 

 

ORIJENTALNI PLES RAZVIJA ŽENSKI PRINCIP

Negujući svoju fizičku i duhovnu komponentu, žena takođe neguje svoju senzualnost, ženstvenost i seksualnu energiju. Vremenom se eventualna grubost transformiše u eleganciju, dok joj se srce otvara za više saosećanja i prihvatanja.

 

      Svaka žena tokom nastupa dominira. Misteriozna je, emotivna i jedinstvena. Ritam arapskih pesama i vokali izvođača duboko dotiču plesačicu koja se predaje i pokretima svog tela slika ples na sceni. Prilikom improvizacije, mnoge plešu zatvorenih očiju jer je tada snažnija povezanost sa emocijama i doživljajem muzike.

 

     Plešući, žena izražava svoju kreativnost, upoznaje sebe na suptilniji način i uči da prihvata svoje telo upravo takvo kakvo jeste. Usvajajući tehniku plesa i kombinujući ga sa svojom prirodom i energijom, dodajući mu delić svoje duše, žena stvara svoj autentičan stil u orijentalnom svetu koji se redovnom praksom raspršuje i ukrašava.

 

 

 

ZAŠTO JE VREME DA PROBATE ORIJENTALNI PLES?

    Orijentalni ples je odličan izbor i za sve one žene koje žele da doteraju svoju liniju i ojačaju telo, jer je ujedno i dobar kardio trening. Aktiviraju se mišići koje inače ne koristimo tokom svakodnevnog života, masiraju se unutrašnji organi i poboljšava se njihov rad. Kičmeni stub se izdužuje, te je ovaj ples sjajna preporuka svima čiji posao zahteva puno sedenja ili stajanja. Ono što je sigurno posle svakog časa plesa jeste osećaj lakoće u telu i unutrašnja radost, a naposletku, potpuni sklad i zavedenost istokom.

 

 

Prethodni tekst Orijentalni plesovi: Kada plesač postane ples pročitajte ovde.

 

 

TEKST: JOVANA VRAČAR

Jovana Vračar je jogina i plesačica. Ljubav prema plesu neguje još od ranog detinjstva. Nadarena je za vizuelnu umetnost, pa tako uživa da kombinuje odevne stvarčice sa nakitom i drugim modnim detaljima, da fotografiše, ali i da bude ispred kamere. Voli život i živi ga autentično.

Leave a Reply