Egzotični potaž od šargarepe

Egzotični potaž od šargarepe

Šargarepa, jedno od povrća koje se svakodnevno koristi u domaćinstvu, potiče sa tla centralne Azije, ali se proširila i na Evropu i Ameriku, i trenutno se gaji u velikom broju zemalja na svim kontinentima. Bogata je materijama koje su blagotvorne za zdravlje.

 

Kompleks vitamina B, prisutan u šargarepi, reguliše cirkulaciju krvi, obezbeđujući srcu i plućima normalan rad. Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja i pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.

 

Ukoliko dani ispred nas mogu biti intenzivni, potaž od šargarepe je idealan za nas.

 

Vreme za pripremu je 30 minuta.

 

Potrebni sastojci:

Šargarepa
Đumbir
Beli luk
Maslinovo ulje
Začini
Kokosovo mleko

 

 U ovom receptu će vam biti potrebno pola kila šargarepe, nekoliko čena belog luka, vrlo malo đumbira i maslinovog ulja. Šargarepu očistite i obarite, toliko da omekša. U blender stavite prvo vruću vodu u kojoj se šargarepa kuvala, a zatim dodajte i šargarepu, kao i beli luk. Nakon što šargarepu izmiksate, vratite je u posudu gde ste je barili. Dodajte đumbir, so i biber. Smanjite vatru i mešajte sve dok potaž ne poprimi finu teksturu, a zatim dodajte malo maslinovog ulja i kokosovog mleka.

 

Nakon što u sebe unesemo ovu dozu optimizma i zdravlja, poželimo sebi nešto lepo. A strahove ostavimo ispred vrata, kome ionako trebaju? Pa potom hajde da sednemo sami sa sobom ili sa voljenom osobom. Ova supa je magična – odvešće vas bliže ka svojim snovima. Pustimo ih da se rasplinu. Zatim potražimo alhemičare međ’ nama. A ako ih nema postanimo jedan. Svetu su uvek potrebni ljudi sa dobrim receptima i širokim osmesima. Zašto to ne bismo bili baš mi?

 

I ako vam ovaj recept nije dovoljan da danas krenete u sopstveni avantura park, no problemo. Dodajte i neki svoj recept, ipak vi najbolje znate šta vama treba. Ali setite se, ciljevi su samo putokazi. Pravo pitanje je šta naša duša ište?

 

TEKST: SOFIJA BORKOVIĆ, AUTORKA BLOGA ŽIVETI GLASNO

Sofija Borković je heroina obučena u telo bezbrojnih mogućnosti. Može sve, a ne mora ništa. Master komunikologije i životnih zavrzlama. Živi glasno svoj život, prikazujući sopstvene šizike kroz filozofske rasprave na blogu Živeti glasno.