Deset najpoznatijih Mikelanđelovih dijela

Deset najpoznatijih Mikelanđelovih dijela

Među najvećim i najpoznatijim umjetnicima svijeta je ime Mikelanđelo Buonaroti. Italijanski umjetnik, prvenstveno je bio vajar i slikar, a potom pjesnik i arhitekta. Jedan je od rijetkih umjetnika čija su djela bila cijenjena još za njegovog života. Kreator koji je iza sebe ostavio bogato umjetničko nasljeđe Za vas smo odabrali neka od najpoznatijih Mikelanđelovih djela.


 

SKULPTURE

 

Bahus – Statua rimskog boga Bahusa predstavlja prvu Mikelanđelovu skulpturu sačuvanu do danas. Visoka je 203 centimetara, a pored opijenog boga koji u ruci drži pehar sa vinom, na skulpturi je prikazan i Faun, rimski bog šuma i polja.

 

Pijeta – U renesansi pijeta predstavlja često ponavljanu figuru hrišćanske umjetnosti. Cilj je da skulptura Bogorodice, koja oplakuje stradalog Hrista, izazove pokajanje kod posmatrača.

 

Mojsije – Figura Mojsija u sjedećem položaju visoka je tri metra i isklesana je u mermeru. Naručio ju je papa Julije II, da bude dio njegovog nadgrobnog spomenika, ali je tek naknadno završena.

 

Bogorodica iz Briža – Skulpturu je kupila bogata porodica iz Briža i poklonila je gradu. Nalazi se u Bogorodičinoj crkvi u Brižu. Podsjeća na pijetu, ali umjesto stradalog Hrista, Bogorodica u naručju drži dijete.

 

David – U figuri starozavjetnog kralja Izraela, Davida, Mikelanđelo je predstavio humanistički ideal ljepote ljudskog tijela. Figura je prikazana u trenutku kada se David priprema da baci kamen na Golijata.

 

 

GRAĐEVINA

 

Kupola Bazilike svetog Petra u Vatikanu – Zajedno sa Mikelanđelom na kupoli su radili i Bramante i Bernini. Njenu izgradnju dovršili su Mikelanđelovi učenici. Visoka je 133 metra, što je čini najvišom na svijetu.

 

 

FRESKE

 

Tavanica Sikstinske kapele – Iako je vajarstvo smatrao kreativnijim oblikom stvaralaštva, Mikelanđelo je pristao da oslika freske na tavanici Sikstinske kapele. Radio je četiri godine. Tavanica zauzima površinu od 800 metara kvadratnih  i na njoj je prikazano devet Priča o postanku i to hronološkim redom.

 

Stvaranje Adama – Ova freska je četvrta po redu na svodu kapele i danas predstavlja jednu od najpoznatijih slika, kako u istoriji umjetnosti, tako i u popularnoj kulturi.

 

Strašni sud – Nalazi se na oltarskom zidu Sikstinske kapele i naslikana je 25 godina nakon tavanice. Ova monumentalna freska bila je izložena cenzuri zbog nagih likova.

 

 

SLIKA NA PANELU

 

Sveta porodica – jedina Mikelanđelova slika na panelu. Čuva se u geleriji Ufici u Firenci i to u originalnom okviru, kojeg je dizajnirao sam Mikelanđelo.

 

 

 

TEKST: BRANKA TODORVIĆ

Branka Todorović rođena je 1998. godine u Doboju, u Bosni i Hercegovini. Studentkinja je master studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Njena glavna interesovanja su književnost, film i hispanska kultura. Objavljuje kritiku i eseje u književnoj periodici.